Designed by Freepik

Istorijat

Somborsko pevačko društvo je osnovano 1870. mada su koreni horskog pevanja u Somboru znatno dublji jer je ovde bilo i drugih horskih družina, mahom po nacionalnom određenju, ali su sve bile kratkog veka. Društvo je ostavilo dubok trag u kulturnoj baštini grada: na pevačkoj utakmici u Beogradu 1907. osvojili su prvo mesto i Orden Sv. Save V stepena. Međutim, godinama pre Velikog rata društvo je ostvarivalo znatno širu misiju: u Somboru je 25. decembra 1910. osnovan Savez srpskih pevačkih društava, sa 47 družina iz cele carevine. U ovom domu je bila uprava, održavali se redovni i svečani glavni skupovi i izdavalo zvanično glasilo „Gusle".

Danas ovu tradiciju nastavlja MOH „Iuventus cantat",  a glas o njegovom radu i uspesima prešao je granice naše zemlje. Somborsko pevačko društvo je organizovalo Srpsku pevačku slavu, prvu i jedinu utakmicu horskih družina u Austrougarskoj, koja je 7-9. juna 1914. održana u Somboru, u samo predvečerje Velikog rata, uz učešće 23 hora iz svih krajeva carevine i dva gostujuća iz Beograda: „Stanković" i „Obilić". Bio je to ne samo nezaboravan kulturni nego i nacionalni događaj za Srbe širom Austrougarske. Za tu priliku je izdata i knjižica „Vođ za prvu slavu srba pevača u Somboru" u čijem je Kućevnom redu pisalo: „Svaki pevač i pevačica, odnosno, prijavljeni član, ima stan i poslugu besplatno".

U ovome domu je, u okrilju Somborskog pevačkog društva, 1921. godine osnovana Niža muzička škola koja će ovde opstati sve do posle Drugog svetskog rata, kada prelazi u današnju zgradu i postaje Osnovna muzička škola, koja 2008. prerasta na srednjoškolski nivo zajedničkog imena Muzička škola „Petar Konjović".

Cilj Društva je primena kulturnih vrednosti na druge aspekte svakodnevnog života poput timskog rada ili takmičarskog duha, promovisanje multietničke i interkulturalne vrednosti u društvu kao i podizanje kapaciteta i ostvarivanje napretka u radu i međusobnoj saradnji sa kulturnim institucijama, nevladinim organizacijama i udruženjima. U toku je izrada strategije društva kao budućeg Centra za neformalno muzičko obrazovanje dece i mladih.

Srpsko pevačko društvo, koje danas nosi ime Somborsko pevačko društvo,  ima svoju zgradu na glavnom somborskom šetalištu, na Trgu Svetog Đorđa 4.
Zа sve vreme trаjаnjа, Društvo je ostаvilo dubok trаg u somborskoj i svetskoj kulturnoj bаštini. Pod krovom somborske kuće muzike radili su ili rade još uvek:  MOH Iuventus Cantat, Gradski dečji hor“Šareni vokali”, Mešoviti hor SPD kao i Vokalni ansambl “Quinta Divina”.