Designed by Freepik

Sekcije

Somborsko pevačko društvo ima tri sekcije:

Gradski dečji hor “Šareni vokali”, kao najmlađi članovi Somborskog pevačkog društva, prate savremeni dečji muzički repertoar. Horom diriguje Marija Hajnal Stošić. Hor je domaćin I  nosilac imena Dečjeg muzičkog festivala “Šareni vokali“ koji je na radost svih učesnika i gostiju iz regiona bio ocenjen kao izuzetno uspešan. Na  njemu učestvuju deca iz svih bivših delova Jugoslavije.

Izdvajamo značajnije uspehe i nastupe:
Na Festivalu horova dece i mladih – FEDEHO 2013, a u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, osvojili su laskavu titulu NAJBOLJI HOR FESTIVALA i nagradu NAJBOLJI KOSTIM.

Na Festivalu dečijih horova “Raspjevane pahuljice” u Republici Srpskoj, osvojili su Gran pri “ Mali Princ” kao najbolji dečji hor festivala.

Manifestacija Nedelja Evrope u Somboru -  Delegacija Evropske unije i Informacioni centar EU, u saradnji sa Skupštinom grada Sombora, organizovali manifestaciju “Evropa otvoreno” gde je hor imao  Izuzetno zapažen nastup.

Hor nastupa u okviru   junskih   Zmajevih dečjih igra.

Hor je predstavljao  Srbiju na tradicionalnom Festivalu dece “Radost Evrope “u okviru programa Susreti prijateljstva u Beogradu. Gostovanje i nastup Gradskog dečjeg hora “Šareni vokali”  na Velikom humanitarnom koncertu  Dječjeg zbora “Kikići”  u Zagrebu, Republici Hrvatskoj, od 26. do 27. oktobra 2013.  Hor tradicionalno održava niz koncerata u okviru programa Praznični “Šareni vokali”. U okviru ovog programa, nekoliko puta snimljena je i polučasovna novogodišnja emisija emitovana tokom praznika na RTV Vojvodine.

U toku 2014. godine takođe se beleže značajni uspesi, kako hora tako i solista koji su bili učesnici prestižnih međunarodnih dečijih muzičkih festivala: na festivalu dečijih horova Srbije, FEDEHO 2014. u Beogradu, hor je osvojio nagradu za najbolje koncipiran program, a na rang listi se našao odmah  nakon pobedničkog hora te tako potvrdio svoj uspeh u odnosu na prethodnu godinu. Na Međunarodnom  Đurđevdanskom  festivalu  dječije pjesme održanom u maju mesecu u Banja Luci, kompozicija „Trubač“, koju je komponovala dirigentica hora, Marija Hajnal Stošić dobija drugu nagradu stručnog žirija. Kompoziciju je uspešno izveo član hora Luka Škibola. Hor je u decembru 2014. dobio priznanja Kapetan Miša Anastasijević – za afirmaciju muzičke kulture među decom i mladima. Od 2015. godine hor gostuje u gradovima Srbije na koncertima pod nazivom “Šareni autobus“ na kojima se susreće sa domaćinskim horovima grada u kome nastupa i tako deli iskustva i sklapa saradnje. Scenario i repertoar za ove koncerte osmišljava Marija Hajnal. Na repertoaru hora često su kompozicije sa najpopularnijeg Festivala dečije muzike, “Zecchino D’Oro “koji se 60 godina održava u Bolonji, Italija. Hor “Šareni vokali” jedini u Srbiji uspešno izvodi ove kompozicije. Na svim festivalima dečije zabavne muzike u zemlji I regionu, predstavnici hora redovno osvajaju visoka priznanja. Dosadašnji uspesi i nagrade u radu sa pojedincima (rad na vokalnoj interpretaciji, koreografiji i kompletnom osmišljavanju ukupnog umetničkog dojma učesnika) doprineli su da hor bude prepoznatljiv vizuelno zvučni doživljaj I brend kako u svojoj sredini tako I u regionu Dirigentica hora, Marija Hajnal Stošić, bila je nominovana za dodelu Povelje Grada Sombora, za  priznanja i doprinose u kulturi u toku 2013. godine.

You Tube kanal: https://www.youtube.com/user/sarenivokali

Mešoviti omladinski hor "IUVENTUS CANTAT", iz koga je izrastao sadašnji Mešoviti hor SPD-a, osnovan je 1985. godine. Pod upravom svog osnivača umetničkog direktora i dirigenta, Silvestera Hajnala, hor je za kratko vreme stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu.

Na repertoaru hora se nalaze dela srpskih  i svetskih kompozitora od rane renesanse do dela savremene horske literature. Nastupao je na svim značajnijim festivalima u zemlji (Zrenjanin, Novi Pazar, Negotin, Budva, Niš, Kragujevac, Novi Sad i Beograd...).

Nosilac je velikog broja prvih i specijalnih nagrada, priznanja i diploma sa festivala kod nas i u inostranstvu. Vitrine Somborskog pevačkog društva sa ponosom čuvaju veliki broj društvenih priznanja, među kojima se ističu tri Ordena Svetog Save, Orden Bratstva-jedinstva sa srebrnim vencem, Povelja Mokranjčevih dana, Povelja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Oktobarska nagrada grada Sombora.

Hor je povodom 125. godišnjice Somborskog pevačkog društva izdao prvu audio kasetu, a u aprilu 1998. godine na svojoj trećoj koncertnoj turneji po gradovima Švajcarske, prvi CD.

Hor je održao koncerte u Španiji, Velikoj Britaniji, bivšem SSSR-u, Mađarskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji i Austriji.

Nastavljajući tradiciju , iz Mešovitog omladinskog hora “Iuventus Canat” je sredinom  2016. godine, izrastao Mešoviti hor SPD-a, koji je preuzeo Milan Radišić, dugogodišnji član hora i dirigent nekoliko somborskih ansambala. Hor je imao zapažene nastupe u Somboru, kao i laureatsku nagradu na 16. festivalu horova u Baji (Republika Mađarska) gde se prezentovao sa repertoarom  premijerne pravoslavne muzike savremenih autora.

Na III Međunarodnom festivalu horova u Herceg Novom u oktobru 2017. mešoviti hor SPD učestovao je u saradnji sa horom Muzičke škole „ Petar Konjović“ i zauzeo III mesto.

You Tube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCWtec7JQAignVIloqPYvdpA

Vokalni ansambl „Quinta Divina“ nastao je u julu 2014. godine sa željom za izvođenjem, većinom, renesansnih kompozicija.
Quinta Divina se 2014. godine predstavila somborskoj publici u okviru manifestacije „Muzičke večeri u Karmelu“ gde su bile izvođene kompozicije renesansnih kompozitora G. P. da Palestrina, P. Certon, J. Arcadelt, J. des Prez, Henry VIII, delo savremenog kompozitora Ola Gjeilo...
Time je započeta tradicija organizovanja Muzičkih večeri u Karmelu koja okuplja izvođače raznih klasičnih muzičkih žanrova.

Januara 2015. godine, povodom svečanosti na Svetosavskoj akademiji koja se posle 12 godina ponovo održala u Puli, Quinta Divina uveličala je manifestaciju svojim repertoarom.

Quinta Divina svake godine organizuje seriju koncerata pod nazivom „Jesenje harmonije“ kako u Somboru, tako i u okolnim mestima. Svoj prvi CD album vokalni ansambl predstavio je na celovečernjim koncertima u Somboru, Novom Sadu i Zagrebu.

Vokalni ansambl trenutno radi na svom drugom CD albumu i promovisanju prethodnog.

Članovi / osnivači:
Ivana Bojanić - Sopran;